Cine a inventat internetul şi care a fost primul site web din lume? Inventatorul internetului: Tim Berners-Lee Primul

www

Cine a inventat internetul şi care a fost primul site web din lume?

Inventatorul internetului: Tim Berners-Lee
Primul site web din lume: http://info.cern.ch

Fizicianul Tim Berners-Lee, care lucra pentru laboratoarele CERN, din Elveţia, Geneva, a inventat în 1989 conceptul de internet (world wide web), pentru a permite fizicienilor din universităţile şi institutele de cercetare din jurul lumii să împartă în mod eficient informaţii.

El a preluat ideea de hipertext (text ce conţine şi hiperlinkuri, “a href”) şi a creat un sistem de documente de tip hipertext legate între ele cu ajutorul linkurilor conţinute, prin intermediul cărora se putea naviga de la un document la altul, de la o adresă la alta…

După 4 ani, la data de 30 aprilie 1993, CERN a publicat un document prin care tehnologia pe care se bazează internetul (world wide web) a devenit disponibilă în mod gratuit oricui voia să o folosească.

Oricine putea să-şi instaleze software-ul necesar dezvoltării şi exploatării unui site web, împreună cu un browser de nivel entry level şi o librărie de coduri.
Documentul: https://cds.cern.ch/record/1164399

Gratuitatea şi utilitatea tehnologiei au transformat fenomenul de adopţie www într-o adevărată explozie, internetul ajungând azi la nivelul la care toată lumea îl accesează şi îl foloseşte.

*

Institutul de cercetare CERN – Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire / Organizaţia Europeană pentru Cercetări Nucleare – a fost înfiinţată în 1954 şi are în prezent 20 de state membre care susţin acest proiect, în afară de ţările membre ale Uniunii Europene.

2400 de oameni din toată lumea sunt angajaţi la CERN, într-un efort complex de muncă de cercetare. Alţi 10000 de cercetători din întreaga lume, fizicieni, îşi fac munca de cercetare aici.

Institutul CERN rulează multe proiecte foarte interesante, care adresează de exemplu problematica rulării şi depozitării de cantităţi uriaşe de date, generate chiar de proiectele de cercetare ale intitutului, inginerie aplicată, analiza radiaţiei cosmice, noţiuni avansate de fizică, dezvoltarea internetului, uriaşul complex de accelerare a particulelor până aproape de viteza luminii, despre care s-a tot vorbit în ultima vreme, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Citește articolul precedent:
despre bancnote
Despre bancnote

Au fost introduse de negustorii chinezi de ceai, la inceputul secolului al X-lea, care incheiau mari tranzactii cu bilete la...

Închide